27 Şubat 2009 Cuma

KADIKÖY


Finalin Kadıköy’de olması başka bir anlam taşıyor. Mesela Fenerbahçe’nin kapının önüne koyduğu Zico, CSKA ile Kadıköy’de finale çıkabilir. Ya da Gerets Marsilyası’na final oynattırabilir. Tabii bir de Lucescu var. O da Shakthar’ın başında ziyaret edebilir Kadıköy’ü. İşin ilginç yanı 3 teknik adamın da bilgilerinin bu ülke sınırları için fena şekilde eleştirilmiş olması.

TRAFİK AÇILDI


UEFA’da Udinese dışında İtalyan takımı yok. Milan, Fiorentina, Sampdoria annelerinin ligine geri döndü. Valencia da elenen devler arasında. Galatasaray’ın Bordeaux’yu elemesi bununla birlikte daha da anlam kazandı. Başka bir deyişle yoğun olan Kadıköy trafiği açıldı.

23 Şubat 2009 Pazartesi

İLGİ

Dünyanın en iyi futbolcusu listesinde belki ilk 100’ün içine zor girebilir. Ama dünyanın en çok merak edilen oyuncusu olmak başka meziyet. Hele şimdi Milan’lı Beckham olarak Manchester’ın karşısına çıkacak ya… Tüm kameralar ona çevrilmiş durumda. İlgiyle beslenen Beckham’ın yüzünde gülücükler açmış.



Kadronuzda bir film yıldızı görmek istiyorsanız, Beckham’ı ama gerçekten bir futbolcu görmek istiyorsanız Eto’o’yu alırsınız. Aradaki fark ise fotoğrafta. Kameralar Kamerunlu’nun burnunun dibinde. O da kulağında koca bir kulaklık, anlamsız bir ifadeyle kameraya bakıyor.

DAUM


Bayern’i yıkan adam Daum, şu anda Alman medyasına malzemenin kralını veriyor. Daum’un işi bildiği bir gerçek.

BÜYÜK KAPTAN


KARNAVAL


Brezilya’da mevsim karnaval mevsimi. Corinthianslı Ronaldo, Douglas, Elias, Jean ve Alessandro’dan oluşan ekibini toplamış karnavala götürmüş.

21 Şubat 2009 Cumartesi

Kazma kürek


Vefakar ve de cefakar taraftar böyle olmalı işte. 30 tane madalyalık Cottbus taraftarı. Bremen maçı öncesinde stadın temizlenmesine gönüllü yardımcı oluyor.

20 Şubat 2009 Cuma

19 Şubat 2009 Perşembe

DAVİD BECKHAM


Adamlar haklı, Los Angeles'a büyük bir havayla geldi, bir sürü reklam anlaşmaları yaptı, "Çocuklarım için buradayım" dedi, sempati topladı. Ama sonra bir Milano sevdasına LA'e "Bye bye" çekti... Los Angeles taraftarı da haliyle Beckham'a kızgın. Los Angeles'ın Depot Centre'de Japonya'nın Oita Trinita takımıyla yaptığı dostluk maçında çekilmiş bir fotoğraf. Bu da gösteriyor ki, Beckham dönse bile eskisi kadar ilgi görmeyecek.

'BENZEMA'Z KİMSE SANA

Belki Fransa'nın gelmiş geçmiş en seçkin golcüsü değil ama, Henry'nin izlerini taşıdığı bir gerçek. İnter ve Milan O'nu İtalya'ya getirtmek için kıvranıyor. Eto'o'nun bavulunu topladığını haber alan Barcelona'nın da listesinde genç Fransız. Lyon kulübünün kasasında Benzema ile yapılan kontrat duruyor ama yine de tatlı para, o kantratı deliğinden çıkarır. Benzema'nın sezon sonu Fransa'dan ayrılacağına dair bahse giriyor ve kendisine Uşşak makamındaki bu şarkıyı gönderiyoruz...

TOP DEYİP GEÇMEYİN

Dünya Kupası’ndan söz açılmışken biraz nostalji yapalım. O turnuvada kullanılan futbol topunun o kupanın ruhunu yansıttığı bir gerçek. Top deyip geçmemek gerek.

1998-FRANSA


1990-İTALYA

1986-MEKSİKA

1974-ALMANYA

1970-MEKSİKA

2010


2010 Dünya Kupası maskotu ve resmi topu. Maskotun sevimli olduğunu söylemek zor. 1986 Meksika’da kullanılan Adidas futbol topu ise hala burnumuzda tütüyor. Bu seferki topun üzerinde Afrika’yı yansıtan renk cümbüşü var. Ama gitmemiş…

18 Şubat 2009 Çarşamba

BORDEAUX


Blanc’ın “Yedeklerle maça çıkacağım” açıklaması ters köşe olabilir şüphesiyle Bordeaux onbiri konusunda derin araştırmalara girdim. Sanırım L'Equipe en doğru adres. L'Equipe'e göre Blanc, Camakh'ı kulübede bekletecek. Ama geçen haftaki Grenoble maçının ilk onbirinde olmayan Gourcuff bu kez sahada. Topla, çıkar, çarp, böl... Ne yaparsan yap bu takım için "Yedek" denemez. İşte 11;

Rame
Jurietti
Henrique
Diawara
Placente
Ducasse
Wendel (Traore)
Gourcuff
Gouffran
Cavenaghi
Bellion

17 Şubat 2009 Salı

DOĞUMGÜNÜ







Adriano’nun 27. yaşgünü tesislerde kutlandı. Mangal keyfi cabası… Burdisso bir haftadır ağzına lokma koymuyor gibi, her karede mangal başında.

FRANSA’DAKİ ARJANTİNLİLER


L’Equipe, Ligue 1’de forma giyen Arjantinliler hakkında bir derleme yaptı geçenlerde. Bir an “Yok artık” diyebiliyor insan. Çünkü Zamanın en baba topçuları Fransa sınırlarındaydı o aralar. Burruchaga önemli örneklerden biri. 85-92 arası Nantes’da kariyerinin zirvesine çıktı. 92 yılında ise şimdilerde Fransa’nın Hacettepesi konumundaki Valenciennes’de oynuyordu. Ama Osvaldo Ardiles denince akan sular duruyor gerçekten. Zirveye Tottenham’da çıktı ama Paris Saint Germain formasını 1 sezon terletti. O meşhur adamın üzerinden top aşırtma hareketini bulan adam olarak bilinir. 91 yılında başladığı teknik direktör kariyeri pek parlak değil. En son Paraguay’ın Cerro Porteno takımının başındaydı. Şu anda boşta.

16 Şubat 2009 Pazartesi

KADİR HAS





8 Mart'daki Fenerbahçe maçında stat açılıyor. Alttan ısıtması tamamlanmış, Edirne'den de özel çimler getirilip sahaya döşenmiş. Gidilesi bir stat, tribünler sahaya yakın. Mehmet Topuz'a "Naber" desen seni duyar. O derece... Ben Kayseri'li olsaydım bu stattan çıkmazdım.

İŞ VE AŞK


Chelsea Başkanı Abramocih Watford maçında... Bir yanında Guss Hiddink, bir yanında sevgilisi Daria Zhukova... Hem iş hem aşk birarada.

SARI KART GÖSTERME SANATI



Roberto Rosetti'nin İnter-Milan maçında yaptığı hata üzerine yazılabilecek çok şey var belki ama Rosetti hakkımı karttan yana kullanmak istiyorum! Bizim buralarda sarı ya da kırmızı kartı, futbolcunun gözüne sokarcasına gösterilir, tahrik olmaya hazır oyuncu ve taraftar özellikle galeyana getirilir. Halbu ki, şu kartı gösterirken oyuncuyu tahrik etmeyin diyor FİFA'daki abiler. Rosetti o abileri dinleyen benim gördüğüm tek hakem. İşte İnter-Milan maçında gösteriği sarı kart. Sanki oyuncuya çiçek uzatıyor.

LARS RICKEN


97 finalinde oyuna sonradan girip Juventus’a üçüncü golü attığında “Bu adam büyük topçu olacak” diyen milyonlarca kişiden biriydim. Benim ve herkesin düşündüğü gibi bir kariyer yapamadı ama bunda da Dortmund’un ciddi düşüşün etkisi vardı. Ricken 32’sinde futbolu bıraktı, kendini altyapı işlerine vermek için… Belli ki, doymuş ve heyecanını kaybetmiş. Kulüp kulüp dolaşıp madara olmaktan iyidir diyor başarıların devamını diliyoruz…

MUNTARİ-BECKHAM


Derbide stres tavan yapmış. Muntari biraz vites büyütse Beckham'ın kafasını koparıp San Siro'nun çimlerine gömecek gibi duruyor...

RONALDO'NUN TÜKÜRÜĞÜ


Manchester United’ın Derby ile yaptığı FA Cup maçından bir görüntü. Ronaldo’nun, Robbie Savage’a karşı tükürüğü. Hakemden ses seda yok. Bu arada çok tüküren adam gördüm de Ronaldo’nunki de bir başka doğrusu. Sanki bir haftadır tükürüğünü biriktirmiş gibi.

15 Şubat 2009 Pazar

STAT DIŞI


İngiltere’den FA Cup maçları denk geldiğinde kıyıda köşede kalmış takımların statlarına bakarım da iç geçiririm. Stat mis gibi, ağzına kadar dolu. Her biri 7 oktavlık seyirci. Biz şimdiye kadar hep statın içini görmüşüz de dışından haberimiz yokmuş. Aslında dışında da pek meymenet yokmuş. İşte Watford’un stadı. Daha doğrusu stadın dışı. Bizim mahalledeki halı sahanın yolu bile bunun yanında Şanzelize kalıyor.

ADRIANO FORMÜLÜ


Mancini’nin sürgüne gönderdiği, Mourinho’nun da “Bana lazım” dediği Adriano her Brezilyalı gibi pohpohlanmayı seviyor. “Bir Brezilyalı nasıl oynatılır?” formülünü bilen Mourinho’nun, Adriano’yu kazanması zor olmadı. Adriano’da golünü attıktan sonra koşup hocasına bir buse kondurdu!

YATTARA


Türkiye’deki en özellikli sağ kanat oyuncusunun, bu kadar sıradanlaşmasının iki mantıklı açıklaması olabilir. İlki; bir türlü gerçekleşemeyen ve yaşı nedeniyle de bundan sonra gerçekleşmeyecek o büyük transferi. İkincisi; Alanzinho’nun kendisinden rol çaldığını düşünmesi. Ama bu iki etken bile yılda en az 1 milyon Euro kazanan profesyonel bir futbolcunun ayarını bozmamalı. Trabzonspor’un şampiyon olmak gibi bir niyeti varsa da Yattara oyuna dönmeli!..

MOYA BOMBONERA’DA


Carlos Moya’yı La Bombonera’da görmek şaşırtıcı. Tribünlerde Boca taraftarları, Newell’s maçı öncesinde İspanyol tenisçiye “Moya topu at” diyor.

PROTESTOSPOR

Geçtiğimiz hafta paralarını alamadıkları için donlarını indiren Pegaso takımı bu kez daha fotojenik gözüküyor. Bu fotoğraftan sonra da paralar hesaplara yatmadıysa, Elmadağ’a çıkmak gerekebilir.

14 Şubat 2009 Cumartesi

MORATTİ TAKİPTE





İnter’in en vicdanlı başkanı olduğu kesin. Pek hesap soran bir tip değil. Zaten karşısındakine onu hissettirseydi, Mourinho onu tesislerde bu kadar sıcak karşılamazdı. İnter’in dünkü idmanı… Başkan Moratti futbolcularıyla son bir selamlaşıyor, biraz gaza getiriyor…


PEREZ Mİ? YAPAR!


“Ranoldo’yu, Kaka’yı alacağım, takımın başına da Ancelotti’ye getireceğim” Zaten Real Madrid Başkan adayı olmanız için bu cümleyi kurup da altında ezilmemeniz gerekli. Florentino Perez’in savurup durduğu iddialarını ciddiye almak gerek. Kendisi başkanlık döneminde Figo, Ronaldo, Zidane ve Beckham’ı Real Madrid’li yapmıştı.

13 Şubat 2009 Cuma

EN İYİ 50 LİVERPOOL’LU


The Times, Liverpool formasını giyen gelmiş geçmiş en iyi 50 futbolcunun listesini yapmış. Bayıltmasın diye hepsini yazmıyorum. İlk 25'i burada, merakından çatlayan http://www.timesonline.com devamına bakabilir. Listenin tepesinde elbette Dalglish var. Belki iki üç yıl sonra Gerrard’ı tepeye koyarlar. Torres’e ise dünkü çocuk muamelesi yapmışlar. 50 kişilik listenin 50’nci sırasında.

1- Kenny Dalglish
2- Steven Gerrard
3- John Barnes
4- Graeme Souness
5- Tommy Smith
6- Kevin Keegan
7- Alan Hansen
8- Billy Liddell
9- Jamie Carragher
10- Roger Hunt
11- Ian Rush
12- Ian St.John
13- Ron Yeats
14- Robbie Fowler
15- Alan Kennedy
16- Phil Thompson
17- Emlyn Hughes
18- Jimmy Case
19- Michael Owen
20- Ian Callaghan
21- Terry McDermott
22- Ray Kennedy
23- Joey Jones
24- Mark Lawrenson
25- Steve Heighway

İNTER-MİLAN


Trapattoni’ye göre bu maçı Milan kazanacak, şampiyon da İnter olacak. Trapattoni elbette dikkate alınası bir teknik adam ama bu kadar da kesin konuşmak zor. Milan’da Kaka yok. Pato tek santrfor, arkasında Seedorf ve Ronaldinho. Mourinho ise yine bilinen dizilişi tercih edecek. Milan, 2005’in Şubat ayından beri İnter’i deplasmanda yenemiyor.

BİR MİLANO GECESİ





Ronaldinho'dan İnter maçı öncesi biraz bakım. Malum tüm gözler onda olacak. Çarşı pazar dolaşırken, hayranlar da unutulmuyor.

12 Şubat 2009 Perşembe

57 TANE KAMANAN

Bu tip kıyas haberleri biraz can sıkıcıdır. Ama bu hayli abartılı. Güiza'ya 15, Emre'ye de 5 milyon Euro ödeyen Fenerbahçe, bu iki futbolcuya verdiği parayla 57 tane Kamanan alabilirdi.

EN POPÜLER

Fenerbahçe en zenginler listesinin 19'ncu basamağında. Fenerliler böbürlenirken, bir liste de Almanlar'ın ünlü Sport Markt Şirketi'nden geldi. Bu liste de Avrupa'nın En Popüler 20 kulübünün listesi. Galatasaray 9 milyon taraftarıyla 15'nci sırada. Sport Markt'a göre Fenerbahçe'nin Avrupa'da 7.3 milyon taraftarı var. Zenit'in, Milan'ı sollaması ise listenin sürprizi.

1. FC Barcelona 44.2 milyon
2. Real Madrid 41 milyon
3. Manchester United 37.6 milyon
4. Chelsea 25.6 milyon
5. Zenit 23.9 milyon
6. Liverpool 23 milyon
7. Arsenal 21.3 milyon
8. AC Milan 21 milyon
9. Bayern Münih 19.8 milyon
10. Juventus 17.5 milyon
11. CSKA Moskova 11.1 milyon
12. İnter 10.3 milyon
13. Lyon 9.4 milyon
14. Marsilya 9.4 milyon
15. GALATASARAY 9 milyon
16. S.Moskova 8.1 milyon
17. FENERBAHÇE 7.3 milyon
18. Wisla Krakow 6.5 milyon
19. Ajax 6.5 milyon
20. Dinamo Moskova 5.7 milyon

MAREK DIIITT!

Marek Hamsik… Dünyanın en pornografik soyadına sahip. (bizim için tabii) Saç olayında da son noktayı koymuş.

VAN BASTEN

4-1’lik Vitesse yenilgisinden sonra çekilmiş bir fotoğraf. Van Basten’in yüzündeki nur gitmiş. Hocalık zor zanaat...