30 Ocak 2009 Cuma

PANENKA VE RİBERY



Panenka’yı bir yerlerde anlatırken görmüştüm. O meşhur aşırtma penaltısını atmadan çok önce böyle bir vuruş yapmak istediğine karar vermiş. Hatta 1976 Avrupa Futbol Şampiyonası sırasında takım arkadaşlarına bundan bahsetmiş ve onlar da “Çılgınlık yapma otur oturduğun yerde” diyerek adamın şevkini kırmışlar. Pek acıklı anlatmıştı bu hikayeyi Panenka. Herhangi bir maçta, herhangi bir futbolcu, bu penaltıyı atarsa aklıma Panenka’nın o hikayesi geliyor.
Ama çim kokusunu azcık ucundan teneffüs etmiş biri olarak aklımdan hep şu sahnenin olmasını da istemişimdir; “Penaltı noktasına büyük bir yıldız gelecek, o meşhur Panenka penaltısıyla havasını atmaya niyetlenecek. Ama kaleci bunu yemeyecek!” Ne güzel olurdu... Yavaş yavaş süzülen topu, yerinden oynamayan o kalecinin elinde eriyip giderken izlemek.
Hakikaten güzel oldu. Ribery’nin penaltıyı kaçırdıktan sonra içinden “Rezil olduk” diye sayıklaması, Lehmann’ın, “Sen giderken ben dönüyordum” tavrı… En az Panenka’nın penaltısı kadar heyecan vericiydi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder